This website uses cookies to enhance your browsing experience and provide personalized content. By continuing to use our site, you agree to the use of cookies. Learn more about our privacy policy .
kakvo-sadarzha-ekipirovkata-za-planinski-prehodi

Какво съдържа екипировката за планински преходи?

Пешеходният планински туризъм е фантастичен начин за опознаване на природата и на природните красоти на света. Важно е обаче да разполагате с подходящото оборудване, за да си осигурите безопасност, комфорт и удоволствие в планината.

П ешеходният планински туризъм е фантастичен начин за опознаване на природата и на природните красоти на света. Важно е обаче да разполагате с подходящото оборудване, за да си осигурите безопасност, комфорт и удоволствие в планината. Ето някои основни елементи на оборудването, които трябва да обмислите да вземете със себе си при следващото си приключение:

  • Раница - Доброто качество на раницата, която е удобна за носене, е от съществено значение за трекинга. Теглото на туристическата раница може да варира в зависимост от няколко фактора, като например дължината на прехода, необходимата екипировка и личните предпочитания. Все пак, като обща насока, раницата за трекинг не трябва да тежи повече от 20-25% от телесното ви тегло. Например, ако тежите 70 кг, раницата ви в идеалния случай не трябва да тежи повече от 14-18 кг. Носенето на твърде тежка раница може да доведе до умора, напрежение и дискомфорт, а също така да увеличи риска от нараняване. И накрая, преди да тръгнете на поход, е добре да тествате теглото на раницата си и да направите необходимите корекции, за да сте сигурни, че тя е удобна и лесна за носене.
  • Обувки - Подходящите обувки или ботуши за трекинг са от решаващо значение за комфорта и опората по време на прехода. Търсете обувки с добра опора за глезена, водоустойчивост и здрава подметка за сцепление.
  • Облекло - Обличайте се на слоеве, за да се съобразите с промените в температурата и метеорологичните условия. Вземете със себе си дрехи, които отвеждат влагата, непромокаеми връхни дрехи и удобни, дишащи дрехи за трекинга.
  • Навигационни инструменти - Картите, компасът и GPS устройството или смартфонът с надеждно приложение за картографиране са от съществено значение за навигацията по време на поход. Разбира се за да са ви полезни, трябва да знаете как да работите с тях!
  • Комплект за първа помощ - Комплектът за първа помощ трябва да съдържа основни медицински принадлежности, като бинтове, антисептик, болкоуспокояващи и репелент срещу насекоми.
  • Вода и храна - Хидратацията е най-важното нещо в планината! Носете достатъчно вода (не повече от 1L за ден, в противен случай раницата ви ще стане тежка за носене). Опаковайте високоенергийни малки закуски, като микс от ядки или енергийни блокчета, за да поддържате нивата си на енергия.
  • Слънцезащита - Слънцезащитният крем, слънчевите очила и шапката са от съществено значение за предпазване на кожата и очите от вредните UV лъчи. В планината слънчевите лъчи са много по силни отколкото в ниското. Препоръчително е да използвате 50 фактор.

Епик Турс ви очаква на още вдъхновяващи приключения! Вижте нашите предложения ТУК

Сподели: