This website uses cookies to enhance your browsing experience and provide personalized content. By continuing to use our site, you agree to the use of cookies. Learn more about our privacy policy .
trekking-winter-what-to-wear

Как да се обличаме при зимен преход в планината?

Изборът на екипировка винаги е въпрос на личен избор, но когато става дума за зимна планина компромисите са недопустими.

И зборът на екипировка винаги е въпрос на личен избор, но когато става дума за зимна планина компромисите са недопустими. Когато планираш зимен излет, освен на добри физически възможности трябва да разчиташ и на надеждна екипировка. Важно е да предпазим както тялото, така и краката, главата и ръцете си.

Съветваме хората да се обличат еднакво подготвено за няколко часова разходка или целодневен преход в зимната планина.

Избор на слоеве

Един от ключовите аспекти на облеклото за зимната планина е възможността за слоеве. Това позволява бързо приспособяване към променящите се условия.

1. Първи/долен слой

Първият слой - отвежда влагата и е този, който е в непосредствена близост до кожата ви. Препоръчваме да е от дишащи синтетични материи или мерино. Не носете памучни блузи. Това е най-ужасното нещо, което може да имате на гърба си ако се изпотите. Памукът не топли и съхне изключително бавно. Има богат избор от термо бельо, както с къс и дълъг ръкав блузи, клинове и в зависимост от условията в които ще пребивавате в планината може да подберете и дебелината на материите.

Нашият съвет е да изберете по възможност термо бельо с дълъг ръкав, цип на гърдите и/или качулка. Така в зависимост от натоварването и интензитета на придвижването, ще можете да свалите ципа за по-добра вентилация на тялото. Съответно при по-студено време може да използвате качулката и да вдигнете ципа до горе.

2. Изолационен слой

Следващият слой е т.н изолационен или този, който ни запазва топлината.

Тук може да се каже, че е почти задължително да имате поларено горнище, тип худи с качулка и цип. Може и блуза, но е по трудно за събличане. А повярвайте ни, в планината толкова често се събличаш и обличаш, че е сравнимо с шопинг в мола:) Отново може да избирате каква дебелина да е полара, дали да е в комбинация с друга топлеща материя. Хубаво е под мишниците да е с дишаща материя.

Над полара следва да имаме яке от материя с добри топлинни показатели. Синтетиката е за предпочитане във влажни условия. Важно е да не забравяте, че често този слой се слага веднага след като спрем да се движим. Не препоръчваме по време на прехода да сте облечени с яке, защото след като се изпотите, бързо ще ви стане студено и няма с какво допълнително да се затоплите. Яке с пух, това е по-лек вариант, но и по капризен. Има по-добри изолационни качества, но за сметка на това е по-скъп. Недостатък на пухът е, че губи своите изолационни качества, когато се намокри за разлика от синтетиката.

Ние ви препоръчваме винаги да имате едно пухено якенце независимо от сезона във вашата раница.

3. Външен слой

Външен слой - който ни предпазва от преките климатични въздействия. Тук има т.н. софтшел и хардшел. Ролята им е да ви предпазят от вятъра, дъжда и снега. Съветваме да се сдобиете задължително с яке с мамбрана т.н. хардшели ако смятате да ходите редовно на зимни преходи, докато панталона може да е и софтшел.

Размерът на мембраните, трябва да се вземе под внимание що се отнася до външния слой облекло. Мембраната трябва да е достатъчно широка, за да може да събере под себе си останалите слоеве дрехи и в същото време да не ограничава движенията ви. Не пропускайте да има достатъчно вентилационни ципове. При активни преходи винаги може да сложите мембраната над полара, за да ви спира вятъра, но в същото време да не прегрявате. Панталонът независимо коя материя ще изберете е важно да може да се регулира в глезена с цип или велкро лепенки за да пасне плътно към обувката ви и да има вентилационни ципове.

4. Гети

Над панталона задължително слагаме гети, които ще ни предпазят от пълни със сняг обувки и мокър до коляното панталон.

5. Обувки

Обувките са от съществено значение в зимната планина. Те трябва да бъдат водоустойчиви, с дебела и твърда подметка за стабилност в снега и леда.

Изборът на обувки не е лесен, никога не може да си сигурен, че си избрал правилната докато не походиш с нея. Важното, най-общо казано е, обувката да не пуска вода, да е над глезена, за зимата НЕ препоръчваме меки подметки. Помислете да е съвместима с котки, полуавтомат и да ви е удобна за ходене със снегоходки. Парите инвестирани в хубава зимна обувка са гаранция за приятно прекарване в планината. Едни мокри крака, могат да ви накарат никога повече да не искате да чуете за зима.

А за да ви е топло на краката не забравяйте, че и чорапите са важни. Винаги носете резервен чифт чорапи!

6. Ръцете и главата

Главата и ръцете са области, които често се излагат на студ и вятър. Затова, шапки, бъфове и ръкавици трябва да бъдат задължителна част от облеклото.

Шапката трябва да покрива ушите. Едно бъфче върши чудесна работа при вятър и снеговалеж, за да си предпазим лицето от суровите условия.

Ръкавиците трябва да са водоустойчиви и топли, за да предпазят ръцете от замръзване. Нашата препоръка е да имате три чифта ръкавици с вас през зимата: Единият чифт да е по-тънки ръкавици за активното движение, един средно дебел, когато почивате или когато стане по-студено. И третият чифт да е тип пухени лапи - за аварийни ситуации или когато температурите станат прекалено ниски. Ръкавиците също е важно да са с мембрана, едновременно да са сухи, но и да пазят от вятъра.

7. Предпазване от слънцето

Също много важен аспект при зимните преходи. Зимата се изгаря изключително лесно и последствията в края на деня не са приятни ако не вземем мерки. Трябва да носим слънцезащитен крем за лицето и слънчеви очила с нас. Ако очакваме снеговалеж, може да вземете и ски маска. Важно е да си пазите очите, както от слънцето така и от замръзналите снежинки носени от силен вятър.

В заключение може да кажем, че облеклото за зимната планина трябва да бъде преди всичко функционално, а не толкова стилно :). С правилния избор на материали и слоеве, ще можете да се насладите на зимата в планината с уют и комфорт. Независимо дали сте любител на ски, сноуборд или просто обичате да разхождате в планината, правилното облекло е ключът към успешно преживяване на студа и зимните условия.

Сподели: