This website uses cookies to enhance your browsing experience and provide personalized content. By continuing to use our site, you agree to the use of cookies. Learn more about our privacy policy .
kayaking-winter-paddling

Каякинг - зимно гребане и насоки за безопасност

Гребането през зимата може да бъде толкова приятно колкото и гребането под лятното слънце, но често е необходимо малко повече планиране, за да сте в безопасност във водата.

Г ребането през зимата може да бъде толкова приятно, колкото и гребането под лятното слънце, но често е необходимо малко повече планиране, за да сте в безопасност във водата.

Ето и нашите 10 съвета.

1. Проверете времето, проверете и водата

Времето ще направи огромна разлика в това колко приятно може да бъде вашето гребане. Дъжд, сняг и суграшица са обичайни през зимата, както и отблясъка на яркото зимно слънце върху водата (така че не бързайте да прибират слънчевите си очила). Друг фактор за който внимаваме е вятърът. Той не само ще направи лодката ви по-нестабилна, но също така ще засили усещането за студ. Не забравяйте,проверете прогнозата в надежден сайт за вашата държава или регион.

2. Планирайте вашето гребане разумно

Ако подготвите всичко прецизно преди да влезете на вода, това може да ви спести много главоболия.

  • Къде ще гребете - тиха вода, море или река
  • Колко ще гребете? Ако сте навън цял ден, ще е необходимо по-внимателно планиране в сравнение с кратко едночасово излизане.
  • Информирайте ваш близък. Уведомете приятел или член на семейството, кога и къде гребете и в колко часа очаквате да се върнете. Кажете им какво да правят, ако не се върнете в посоченото време.

3. Бъдете подготвени за студена вода и се облечете подходящо

Често хората забравят колко е студена водата, особено ако не сте падали в нея известно време! Температурата в каяка е една, във водата друга. Подходящото обличане и екипировка е жизненоважно за зимното гребане. Това намалява риска от шок при обръщане или в екстремни случаи хипотермия.

Не влизайте неподготвени в студена вода. За зимно гребане препоръчваме да сте облечени с неопрен или сух костюм за каяк, може да ги заместите и с каяк яке или каяк панталон. Също така използвайте неопренови боти, непренови ръкавици или лапи за каяк, спасителна жилетка и шприцка. Главата може да предпазите със шапка или неопреново боне.

4. Гребете винаги в група

Гребането на групи, винаги е препоръчително, но особено през зимата поради две причини: Ако паднете и/или попаднете в беда, има някой наоколо, който да ви помогне преди да изпаднете в хипотермия. Вторате причина - денят е къс и може да се наложите да се връщате в тъмните часове, също така може да се наложи да гребете в мъгла , силни ветрове или вълни. Опитайте да сте група поне от 3 ма каякари.

5. Винаги носете спасителна жилетка

Жилетката не само ви помага да изплувате, но ако паднете във водата, особено през зимата е доста удобна като допълнителен слой, за да ви задържи топлината. Предпазва тялото ви и от удари. Тя трябва да бъде основна част от гардероба на всеки каякар.

6. Вземете телефон и радиостанция

Ако попаднете в беда, особено ако гребете сами, имате нужда да се обадите за помощ. Винаги носете телефона във водоустойчив калъф. A ако гребете по морето, задължително е да имате радиостанция. Тези част от оборудването наистина могат да ви спасят живота, ако се случи най-лошото.

7. Вземете резервни дрехи

Смяната на дрехите, когато излизате от водата е важна, особено ако сте се намокрили! Когато е възможно, винаги вземайте резервен чифт дрехи, които да облечете след гребане.

8. Помислете за храна и напитки

Ако ще сте на вода само за един час, може би една топла напитка в термос ще е достатъчна. Ако обаче ви предстои епично предизвикателство, трябва да помислите по-внимателно за храната и напитките, които опаковате. Енергийни блокчета и гелове, ястия и леки закуски - всички те трябва да бъдат взети под внимание. Да сте нахранени и хидратирани може да ви помогне да останете топли за по-дълго време.

9. Останете хидратирани

Може да сте заобиколени от вода, но трябва да пиете и много от нея! Въпреки, че навън не са средиземноморски температури, тялото ви все още ще губи вода по време на тренировка, така че е важно да приемате достатъчно течности.

10. Забавлявайте се!

Най-важният момент от всички е... наслаждавайте се на гребането през зимата! Има толкова много начини, по които можете да комбинирате зимното си гребане и да опитате нещо ново, включително:

  • Изпробване на нов маршрут
  • Намиране на нови приятели и посещаване на събития
  • Присъединяване към каяк клуб

Надяваме се, че тези 10 най-добри съвета ще ви помогнат да останете в безопасност и да се насладите на гребането през зимата.

Сподели: